برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
تاریخ : يکشنبه 18 آبان 1393
کد 704

همسایه، حواست به من هست؟!

بررسی روش های مقابله با جرم در فضاهای شهری
دانش شهرسازی روشهای گوناگونی برای کاهش جرم و افزایش امنیت در شهر ارایه می دهد . یکی از این روشها ، استفاده از رویکرد پیشگیری از جرایم با استفاده از طراحی محیطی یا " CPTED " می باشد . طراحان شهری با استفاده از این روش و توجه به شاخص هایی چون : کنترل دسترسی ، نظارت طبیعی ، تعمیر و نگهداری ، تقویت قلمروهای طبیعی و حمایت از فعالیت های اجتماعی ، فضاهایی امن و سرزنده را طراحی می کنند . در مقاله گذشته درباره ی نوع طراحی فضاها، لزوم نظارت مردمی و توجه بیشتر به امنیت شبانه در ساخت و حفظ شهری مطلوب و ایمن سخن گفته شد. و در این مقاله درباره پیشگیری از جرایم با استفاده از طراحی محیطی سخن خواهیم گفت.

آسایش محیطی از مولفه های مهم و اساسی محیط های انسان ساخت محسوب می شوند ، زیرا برای سکونت و زندگی ، شهر، خانه ای است بزرگ و همان گونه که خانه باید از صفات و مزایایی برخوردار باشد تا سکونت و زندگی را مطلوب و آسایش بخش سازد ، شهر نیز باید دارای کیفیات و ویژگی هایی برای تامین آسایش ، راحتی و امنیت باشد.همچنین شهر مانند خانه باید محیطی گرم و صمیمی و دلپذیر باشد تا امکان زندگی مطلوب را فراهم سازد.

رویکرد cpted

رویکرد CPTED ( پیشگیری از جرایم با استفاده از طراحی محیطی ) را می توان نوعی رویکرد هدفمند در جهت طراحی کارآمد و هوشمندانه مولفه های محیطی با بکارگیری بهینه محیط مصنوع در کاهش جرائم دانست که بطور موثری در افزایش سرمایه اجتماعی ، بهبود کیفیت زندگی و افزایش میزان رضایتمندی شهروندی و در نتیجه بهبود رفاه اجتماعی جامعه تاثیر بسزایی دارد.براین موضوع اتفاق نظر جمعی وجود دارد که رویکرد CPTED در دوبعد کاهش حقیقی جرائم در محیطهای شهری از یکسو و افزایش احساس ایمنی و امنیت فضایی در آنها میتوان موثر واقع شود.توجه به این رویکرد را در دهه اخیر ، میتوان ناشی از بحران های ناشی از وقوع جرایم گسترده در فضاهای عمومی ونیمه عمومی شهری دانست که علی رغم هزینه کرد منابع مالی گسترده ، نتایج مورد انتظاری را برای مدیران شهری به ارمغان نیاورد.جدای از هزینه های مالی عدم پایداری شیوه های بکارگرفته شده و همچنین عدم حضور موثر گروه های شهروندی در ارتقا جنبه های نظارتی محیطی ، به انظمام ناکارآمدی الگوهای طراحی فضا ، به گونه ای بود که در نتایج حاصل از مداخلات کالبدی بتدریج به عنوان یک الزام در فرایند طراحی وارد گردید .

رویکرد CPTED این امکان را فراهم می کند تا با طراحی کالبدی شهر از طریق کالبد ساختمان و طراحی پلان و دسترسی به سایت های جرم خیز ، بتوان از ایجاد محیط های مناسب برای جرم و جنایت ، پرهیز کرد تا به عنوان بازدارنده ای از ارتکاب جرایم عمل کند

زندگی فی نفسه یک هدف است.تنها سوال آن است که آیا از زندگی ارزشمند موجود ، به قدر کفایت بهره برده ایم .در سبک زندگی ایرانی میتوان همیشه حضور فعال و دلسوزانه همسایه را یادآور شد درست آنجایی که نیازمند یک عامل اعتماد بخش و اطمینان کننده در حفاظت از حریم خصوصی میباشیم نقش همسایه دلسوز و امین پر رنگ می گردد.در اکثر فیلم ها سکانسی وجود دارد که همسایه ای در پشت پنجره خانه خود حریم و حوزه نیمه خصوصی ( واحد همسایگی ) را در حال نظاره و رصد کردن میباشد این عنصر در اغلب اوقات پیر مرد و یا پیر زن هایی هستند که تنها عنصر امید بخش زندگیشان تماشای محیط بیرونی محسوب میشود.بنابراین شاید به اشتباه گاهی از واژه فضول و یا کنجکاو و یا شکاک هم در ذهن ها مخابره شود.اما باید خاطر نشان کرد همین الگو بعنوان نظریه مهم خانم جین جیکوبز بنام چشم های ناظر بارها در محافل علمی بررسی و تبیین شده است .او با نگاهی انسانگرایانه و عدالت جویانه ، نه از برج عاج روشنفکری ، بلکه از پیاده راه ها و کنج خیابان ها ، به شهر ها می نگریست.شهر را اندامی طبیعی ، زنده ، بالنده و بسیار پیچیده می دانست ، که دارای ماهیت ویژه و عملکردهای درونی است.

همسایه

رویکرد CPTED این امکان را فراهم می کند تا با طراحی کالبدی شهر از طریق کالبد ساختمان و طراحی پلان و دسترسی به سایت های جرم خیز ، بتوان از ایجاد محیط های مناسب برای جرم و جنایت ، پرهیز کرد تا به عنوان بازدارنده ای از ارتکاب جرایم عمل کند.از آنجا که هر مکان شهری محل رفتارهای ویژه شهروندی است و از سویی دیگر تنها محیطهای جرم خیز محسوب می شوند که تحت نظارت عمومی نباشند یا دارای ظرفیت بالقوه ای برای ارتکاب جرم باشند ، میتوان از طریق طراحی کالبد شهر یا ساختمان ها از ارتکاب جرایم شهری جلوگیری بعمل آورد.اصول اساسی رویکرد CPTED عبارتند از :کنترل دسترسی ، نظارت طبیعی ، تعمیر و نگهداری ، تقویت قلمروهای طبیعی ، حمایت از فعالیت های اجتماعی .

اصول فوق به هیچ وجه نمیتوانند تکرو باشند و باید سایه به سایه هم حرکت کنند تا بتوانند در جهت پاسخ گویی به مسئله ارتکاب جرم قدمی بردارند.

در سبک زندگی ایرانی میتوان همیشه حضور فعال و دلسوزانه همسایه را یادآور شد درست آنجایی که نیازمند یک عامل اعتماد بخش و اطمینان کننده در حفاظت از حریم خصوصی میباشیم نقش همسایه دلسوز و امین پر رنگ می گردد

در زمینه کاهش جرم توسط طراحی محیط میتوان اقدامات زیر را صورت داد:

پیاده رو ها: عرض مناسب پیاده رو ، ایجاد فرهنگ پیاده روی در سفرهای کوتاه و درون محله ای و زمینه سازی جهت استقرار فعالیت در پیاده رو ها .

خیابان ها و پارکینگ ها : تداوم فرم حرکت مثلا پیاده ، سواره ، دوچرخه ،قابلیت پارک کردن کنار خیابان ، طراحی خیابان بصورت آرام سازی که با گذاشتن موانع و کفپوشهای خاص حرکت ماشین را به حداقل رساند و جابجایی زیر گذر ها به تقاطع های سطحی .

ساختمان های مجاور معابر : بعد از ساعت کار ، فعالیت های اوقات فراغت در مکان های که بی استفاده مانده اند انجام شود ، روشن کردن فضای داخل مغازه ها و خودراری از ایجاد مجموعه های بزرگ مسکونی بدون در نظر گرفتن اقدامات امنیتی کامل.

عناصر شهری : اطلاح روشنایی معبر ، گذاشتن تلفن های اضطراری حتی بصورت مجانی ، استقرار ایستگاهای اتوبوس نزدیک ورودی ها و نه در جاهای خلوت .

استفاده از مراقبین : استفاده از نیروی پلیس چه به صورت ملموس و چه به صورت لباس عادی ، استفاده از نیروهای مردمی در خیابان ها .

استفاده مرکب از فضاها کاربری مختلط : تداخل پارک با فضاهای تجاری خصوصی ، برونگرا شدن فضاهای تجاری یا بخشی از آن در جهت کمک به زنده کردن فضای خیابان .

نگهداری فضاها ، مکان یابی عملکرد ها ، حمل نقل و استفاده از ابزار امنیتی مناسب از دیگر عوامل موثر در کاهش جرم در فضاهای شهری میباشند.

در پایان این نوشتار نگارنده باور دارد که مهمترین عامل ، تقویت حساسیت مردم برای حفاظت از شهر و حریم خصوصی میباشد و با دستیابی به این عنصر مهم و موثر میتوان در اجرای دیگر اصول بیان شده در سطور بالا به هدف اصلی دست پیدا کرد.