دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در حالي برگزار شد كه برخي محافل سياسي رسانه اي دنيا اين دور از گفتگوها را مثبت وبرخي نيز نگاه منفي به اين سطح از مذاكرات داشتند
گفتگوهاي اعضاي ۱+ ۵و ايران كه براي اولين بار در سطح وزرای خارجه خود در این نشست حضور داشتند در حالي به پايان رسيد كه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از پایان نشست با بیان اینکه ایران متعهد به ادامه همکاریها با طرفهای دیگر است، گفت: امیدواریم به نتایج خوبی دست یابیم که منجر به حل مسئله هستهای شود.
وی خاطرنشان کرد: همه اعضا بر تعهد خود برای رسیدن به راهحل و احقاق حقوق مردم ایران تأکید کردند و ما نیز بر حق غنی سازی و ضرورت رفع نگرانی نسبت به صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تأکید و حرمت استفاده از سلاح هستهای که توسط مقام معظم رهبری عنوان شده را بیان کردیم.
ظریف اضافه کرد: امیدواریم با تعهد همه طرفها به پیگیری یک راهحل مورد قبول، بتوانیم کار را به پیش ببریم و این پرونده که هیچ ضرورتی برای وجودش نبود حل شود.
سید عباس عراقچی، معاون امور بینالملل وزارت امور خارجه کشورمان معاون امور بینالملل وزارت خارجه کشورمان نيز ضمن مثبت ارزیابی کردن نشست ایران و گروه ۱+۵ نسبت به عملی شدن اظهارات طرفین در این نشست اظهار امیدواری کرد.
ارزيابي مثبت ظريف از اين نشست در حالي است كه وي بعد از نشست با گروه ۱+۵ گفت که دیدار کوتاهی در حاشیه این نشست با جان کری داشته و بر برداشته شدن تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران تاكيد كرده اند
وی درباره این دیدار كه واقعی بود و انتظار میرود که بتواند مناقشات را در زمان مناسب حل کند. عنوان کرد که جان کری از عزم اوباما برای پایان دادن به مسئله هستهای ایران و احترام به حقوق ملت ایران سخن گفته است. ظریف با بیان اینکه به آنها گفتیم که ما به تعهداتمان پایبند هستیم، اظهار داشت: آمریکاییها باید به تعهداتشان عمل کنند و به دنبال راهحل باشند و در سیاست خارجی خود از هوشیاری و آیندهنگری استفاده کرده و حقوق مردم ایران را در نظر بگیرند.
وزیر امور خارجه درباره تحریمها علیه ایران نیز با بیان اینکه این تحریمها سازنده نیست و کاملا بی اساس است، تصریح کرد: این تحریمها باید به طور کامل برداشته شود. تاكيد ظريف برنتيجه بخش بودن گفتگو ها در حالي است كه «گیدئو وستروله» وزیر خارجه آلمان نيز با حضور در نشست خبری، جو حاکم بر مذاکرات میان وزرای خارجه گروه ۱+۵ و ایران را مثبت ارزیابی کرد. وستروله در با بیان اینکه لحن و جو این دور از مذاکرات بهتر از گذشته بوده، گفت باید در مورد جزئیات توافق با ایران بحث کرد.
ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس هم گفت: در این نشست پیشرفت های زیادی در لحن و روح حاکم بر نشست دیده می شد. در همين چارچوب رسانه آمریکایی آسوشیتدپرس" ، پس از پایان نشست ایران و گروه ۱+۵ به نقل از مقامات غربی نوشت پنجره فرصت برای حل موضوع هسته ای ایران باز شده است.
وانگ ایی، وزیر خارجه چین تاکید کرد موضوع هستهیی ایران باید از طریق مذاکره و با ارائه یک بسته و راه حل نهایی پایان یابد. او گفت: کشورها باید با استفاده از شرایط مطلوب فعلی از طریق گفتوگو به یک راهحل نهایی برای موضوع هستهیی ایران برسند.
در حالي برخي محافل ورسانه هاي سياسي از روند مذاكرات وگفتگوها ابراز رضايت كردند كه جان کری، وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه سیبیاس با نگاه نه چندان مثبت اعلام کرد تا زمانی که برنامه هسته ای ایران شفاف، قابل اثبات وپاسخگو نباشد قصد ندارد تحریم ها را لغو کند.
جان کری گفت :اقدامات عملی ایران برای اعتمادسازی می تواند شامل دسترسی سریع بازرسان به تاسیسات فوردو، امضای پروتکل الحاقی درباره بازرسیها، پیشنهاد توقف داوطلبانه غنیسازی در حد بالا، و حفظ غنی سازی به میزانی که برای برنامه صلح آمیز نیاز است می باشد. وی افزود:«در مقابل ایران خواستار تصحیح رژیم تحریمهای فعلی است، و آمریکا نیز به دنبال تعیین راهکاری است که به آنها نشان دهد چگونه میتوانند دارای برنامه هسته ای صلح آمیز باشند بدون اینکه تلاشهای ما برای تضمین این مسئله که هیچ کشوری به دنبال تولید سلاح هسته ای نیست زیر سوال برود.»
وی تاکید کرد آمریکا تا زمانی که برنامه هسته ای ایران شفاف، قابل اثبات وپاسخگو نباشد قصد ندارد تحریم ها را لغو کند. همچنين یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا میگوید وزیر خارجه ایران طرحی را ارائه کرده است که در صورت اجرا میتواند طی یکسال نگرانیهای بینالمللی در مورد برنامه هستهای ایران را برطرف کند.
یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا میگوید تیم ایرانی در دیدار پنجشنبه شب با گروه ۱+۵، اجرای توافقنامهای را پیشنهاد کرده که در صورت اجرا میتوان طی یکسال نگرانیهای بینالمللی در مورد برنامه هستهای ایران را رفع کرد.
مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، با بیان اینکه ظریف در این دیدار طرحی «حساب شده و سنجیده» برای گامهای احتمالی بعدی ایران و ۱+۵ ارائه کرده، گفت: او ارائهای حسابشده داشت. او... علایق ایران را تبیین کرد. آنها مایلند که به توافقی دست یابیم و طی یکسال این توافق را به طور کامل اجرایی کنیم. در همين زمينه «گلعاد اردان» وزیر ارتباطات و جبهه داخلی رژیم صهیونیستی در گفتوگو با رادیوی این رژیم گفت که «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا باید نیت حقیقی خود را برای آنچه «منع گسترش سلاح هستهای ایران» خواند، نشان دهد. از سوی دیگر «یتسحاق هرتسوغ» عضو کنست رژیم صهیونیستی گفت که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم باید در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل صادقانه و عاقلانه سخن بگوید
پایگاه صهیونیستی دبکا، نزدیک به منابع نظامی و صهیونیستی رژیم صهیونیستی بر اساس بخشی از مصاحبه رئیسجمهور کشورمان با روزنامه آمریکایی واشنگتنپست تصریح کرده که ایران قصد دارد ظرف ۳ تا ۶ ماه به مناقشه هستهای خود با غرب پایان بخشد. دبکا که مدتهاست از تعاملات پشت پرده بین ایران و غرب سخن میگوید، ابراز داشته که این زمانبندی بیانگر آن است که ایران و ایالات متحده قبلا توافقات لازم را به دست آوردهاند.
نگراني مقامات صهيونيستي از توافقات ايران وامريكا در حالي است كه رسانه هاي اين رژيم اعلام كردند بنیامین نتانیاهو امروز به نیویورک میرود تا علاوه بر سخنرانی در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا دیدار و مانع از نزدیکی روابط غرب به ویژه آمریکا با ایران شود.
بر اساس اعلام رسانههای صهیونیستی، در رابطه با ایران، نتانیاهو به شکست در مذاکرات قبلی میان آمریکا و کره شمالی اشاره خواهد کرد و به طرف آمریکایی خواهد گفت که بهتر است تفاهمی با ایران صورت نگیرد تا به معامله بدی تبدیل نشود.
گفتني است «کاترین اشتون» مسئول دستگاه سیاست خارجه اتحادیه اروپا بعد از این نشست اعلام کرد دور بعدی مذاکرات هستهای روزهای ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو برگزار میشود. از سوي ديگر وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و قطر در حاشیه برگزاری شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار و پیرامون روابط دوجانبه و تحولات منطقه رایزنی کردند.
روابط دو جانبه تهران - بروکسل، تحولات منطقهای به ویژه بحران سوریه و مهمترین موضوعات بینالمللی در دیدار محمدجواد ظریف و همتای بلژیکیاش در حاشیه برگزاری شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک مورد بررسی قرار گرفت.وی از ظریف برای سفر به بلژیک دعوت به عمل آورد. از سوي ديگر در ادامه ديدارها ورايزني هاي حسن روحاني رييس جمهور كشورمان وي در نشست انجمن آسیایی و اندیشکده شورای روابط خارجی گفت : کسانی که دائم آژیر خطر درباره برنامه هستهای ایران را به صدا در میآورند توجهی به این نمی کنند که حتی ارزیابیهای جامعه اطلاعاتی آمریکا نشان میدهد ایران ققصد ساختن بمب اتمی را ندارد.
وي همچنين در مصاحبه با واشنگتن پست با توجه به اينكه غرب قدمهاي غيرقانوني زيادي برداشته گفت : اولين سوال اين است که آيا غرب برميگردد به سال ۲۰۰۳؟ من بخواهم به طور خلاصه بگويم اگر غرب به همه حقوق قانوني ايران اذعان کند و آن را بپذيرد، از جمله غني سازي در خاک ايران، به اعتقاد من شفاف سازي در چارچوب مقررات بينالمللي از طرف ايران مشکلي نخواهد بود.